Toerisme in de Lot

(U kunt de foto's vergroten door er op te klikken)

 

Het departement Lot, is genoemd naar de rivier 'le Lot', één van de mooiste rivieren van Frankrijk. Het is in alle seizoenen een aantrekkelijke vakantieplek.

 

Het klimaat is kenmerkend voor het zuiden van Frankrijk: zon en warmte in de zomer, milde temperaturen in de winter. Ook in voor- en najaar, veel zon en zeer aangename temperaturen. De door het departement lopende bedevaartroute naar het Spaanse Santiago de Compostella, heeft door de eeuwen heen gezorgd voor het ontstaan van bijzondere stadjes en dorpen. Dat maakt dat wandelen en fietsen hier heerlijke bezigheden zijn. 

Wij willen graag één ding benadrukken: Vaysse is de basis van waaruit u alle mooie en leuke dingen, die wij hieronder noemen, kunt bezoeken. Dat wil zeggen gedurende die dagen, dat u niet heerlijk rustig thuis blijft en geniet van de natuur en de stilte rondom het huis! Want die natuur en stilte zijn de unieke kenmerken van Vaysse!

Cahors is de hoofdstad van de Lot. Cahors is ook de naam van de wijn die deze streek levert. Er zijn zo'n 460 châteaus of wijnkastelen, die deze wijn produceren en vaak ook rechtstreeks aan particulieren verkopen. Wilt u de gelegenheid gebruiken om deze bij ons vaak nog onbekende wijn, beter te leren kennen? En wilt u daarbij ook één of meer châteaus bezoeken? Dan hebben we een leuk voorstel voor u. Op de pagina Restaurantjes & Cahorswijn verwijzen we naar een Nederlandse vinologe, met wie u een dagje op stap kunt gaan om châteaus te bezoeken en van haar uitleg te krijgen over de Cahorswijn (en die natuurlijk te proeven).

Vakantiehuis in Frankrijk

Cahors is gebouwd op een schiereiland in de meanderende rivier de Lot en wordt omgeven door hoge rotsheuvels (foto onder, genomen vanaf

uitzichtpunt Mont St-Cyr, in Cahors).

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Het is heerlijk wandelen in de smalle straatjes van het middeleeuwse centrum van Cahors of over de moderne brede Boulevard Gambetta, met zijn winkeltjes en terrasjes. Er zijn weekmarkten en er is een vaste markthal. Aan de rue Emile Zola vindt u het Henri Martin Museum, met veel prachtige werken van deze beroemde schilder en inwoner van Cahors. Ook zijn daar archeologische exposities te zien.

In plaats van wandelen, kunt u ook met een toeristisch treintje door Cahors trekken (foto onder). Start 200 m van de Pont Valentré. Duurt 45 minuten.

Vakantiehuis in Frankrijk

Het Romeinse verleden en de middeleeuwen zijn op verschillende plaatsen in de stad, bewaard gebleven. De Pont Valentré (14e eeuw, foto onder) is het symbool van Cahors, dat u op vrijwel alle toeristische afbeeldingen van de stad terugvindt. Het is de enige brug ter wereld met fortificatie en drie torens. 

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Je kunt bij de Pont Valentré ook de rondvaartboot nemen om de stad -in 5 kwartier- vanaf een heel andere kant te zien (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Cahors heeft een openlucht zwembad met waterglijbanen e.d. (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk

 

In de straatjes van het oude Cahors vind je allerlei boetiekjes (foto onder)

Vakantiehuis in Frankrijk

 

In het lang durende zomerseizoen, wordt er veel georganiseerd in Cahors: diverse festivals, avondmarkten met live muziek, vuurwerk vanaf de Pont Valentré, een stadsstrand langs de Lot, met o.a. een zwembad in de rivier, verhuur van waterfietsen, een speeltuin, een klimwand etc. (foto onder)

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Lherm (foto onder) is een karakteristiek middeleeuws dorpje, dat ± 230 inwoners telt. Het ligt in het hart van de heuvels van de Bouriane. De fraai gerestaureerde huizen van witte kalksteen, zijn bedekt met kleine, bruine pannen. Vroeger was Lherm de hoofdplaats van de regionale ijzerindustrie. Onder het gemeentehuis is een klein museum ingericht, dat herinnert aan dat verleden. De Romaanse kerk heeft een monumentaal altaar in barokke stijl met drie panelen, overdadig versierd met verguldsel en beeldhouwwerk.

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Catus ligt 10 km van Lherm. Het bezit een fraaie Romaanse kerk uit de 16e eeuw. Er zijn cafés, een bakker en restaurants. Even buiten het stadje ligt het Lac Vert, een recreatiemeer met mogelijkheden om te zonnen, zwemmen, vissen, tennissen, surfen, kanoën en waterfietsen. Ook kun je er ijsjes, snack en drinken kopen, of uitgebreid  lunchen (2 foto's onder). Er is ook een speeltuin voor de kleintjes.

Vakantiehuis in Frankrijk
Vakantiehuis in Frankrijk

Prayssac is een stadje, midden tussen de wijngaarden, op een kleine 15 minuten rijden van uw vakantiewoning. Het heeft 2 grote supermarkten en een grote verscheidenheid aan winkels. Op vrijdagochtend is er een gezellige markt, rond de kerk (foto onder). In Prayssac is een openlucht zwembad en tijdens een boswandeling kun je er hunebedden ('dolmens')  bekijken. Het Bureau de Tourisme (Boulevard de la Paix 30), kan er meer over vertellen.

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Cazals is het dorpje dat het dichtst bij uw vakantiehuis ligt, als het gaat om bakkers, slagers, supermarktje, geldautomaat, restaurants, terrasjes e.d.

(10 minuten per auto). De bakker in Cazals heeft de laatste jaren al een paar maal prijzen gewonnen voor het beste traditioneel gebakken brood. Een klein zaakje, waar je soms buiten moet wachten, maar dan heb je ook wat (ook  huisgemaakt gebak en chocola).

Cazals is een 'bastide', een voormalige vesting van

de koningen van Engeland, gebouwd rond een vierkant marktplein.

Er ligt een recreatieplas aan de rand van het dorp (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Weekmarkten zijn er in vrijwel ieder (wat groter) dorp. De gezellige markt in Cazals wordt iedere zondagochtend gehouden. (foto onder).

In Cazals kan je ook (elektrische) fietsen huren. Direct naast de kleine supermarkt 'MiniCasino'. Voor adressen om fietsen te huren, kun je altijd terecht bij het 'Office de Tourisme', dat je in iedere grotere plaats, dus ook in Cazals, kunt vinden.

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Les Arques ligt op minder dan 5 minuten van Vaysse. Het is uitgegroeid tot een internationaal bekend kunstenaarsdorp, als eerbetoon aan Ossip Zadkine, de bekende Russische kunstenaar, die hier vanaf 1934 zijn beroemdste werken maakte. Zadkine maakte ook het beeld 'De Verwoeste Stad', dat in Rotterdam symbool staat voor het hart van de stad, dat verloren ging bij het bombardement in mei 1940 (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk

In Les Arques vindt u verschillende beelden van Zadkine in het plaatselijke museum, maar ook daarbuiten en in de vrij toegankelijke kerk.

Over het leven zoals dat er tegenwoordig uitziet in Les Arques en in de streek er omheen, is in 2003 een boek geschreven, 'Ode aan Les Arques. Vier seizoenen in een restaurant op het Franse platteland', door Michael S. Sanders. (foto onder) In het boek is ook een (klein) plekje voor Lherm en Vaysse  De in dit boek figurerende eigenaren hebben het restaurant in 2011 verkocht, maar de nieuwe eigenaren hebben het onder dezelfde naam voortgezet: La Récreation. Uitgeverij Byblos; ISBN 90-5847-038-5. 

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Rivier La Masse. Wandelen in het stroomgebied van deze rivier, die op korte afstand ons huis passeert, kan aan de hand van Nederlandstalige kaarten, die in ons huis beschikbaar zijn. Het zijn prachtige routes, die u de biologische rijkdom van het gebied tonen en de geschiedenis ervan vertellen. Door de moeras-gedeelten, loopt u op vlonders (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk

Pomarède is een gehuchtje tussen Cazals en Frayssinet-le-Gélat. Met de auto ben je er doorheen, voor je het weet. Maar het is leuk om even te stoppen en een echt Frans déjeuner (de lunch) te gebruiken in restaurant 'Jeanne Murat'. Het zal er waarschijnlijk vol zitten met de lokale bevolking en andere Fransen, die hun werk even onderbreken voor een 'Plat du jour', oftewel de dagschotel (wat de pot schaft). Reserveren is daarom verstandig. Over dit voor Zuidwest Frankrijk karakteristieke plattelandsrestaurant en alles wat daar omheen gebeurt, heeft de Australische Mary Moody een boek met 200 foto's geschreven, dat in het restaurant te koop is. (Foto onder)

 

 

Mercuès bezit een imposant kasteel (verblijf van de Bisschoppen van Cahors in de 13e eeuw; foto onder), dat hoog boven het dorp en de rivier de Lot uitsteekt. 

In dit kasteel zijn een 5 sterren hotel en een top-restaurant gevestigd. U kunt er ook heerlijke Cahorswijnen proeven en kopen. Net als in het fameuze, nabijgelegen, Château Lagrézette. Maar het gaat op deze twee plaatsen zeker niet om de goedkoopste plekken om dat te doen. Er zijn tientallen alternatieven te vinden om lekker en betaalbaar te eten bij kleinere restaurantjes en prima wijn te kopen bij de vele wijnboerderijen/ châteaus elders in deze streek (zie ook Restaurantjes & Cahorswijn).

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Castelfranc is een als bastide gebouwd dorp, met een leuke plek aan de Lot om te zonnen en te zwemmen, vlak naast de brug (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk

 De Lot is een waar vissersparadijs. Dicht bij ons huis loopt het riviertje de Masse, waar wel op forel wordt gevist. Maar veel meer mogelijkheden biedt de rivier de Lot en een aantal grote en kleine meertjes in de omgeving.

Alle informatie die u daarover zou willen hebben, vindt u in een catalogus via de volgende link:

http://proxy.eco-catalogue.pro/pechelot/eco-catalogue-2/guide-peche-lot-46.html

(Mocht u moeite hebben met de Franse tekst dan helpen we u daar graag bij)

 

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Pradines heeft een spannend avonturenpark, voor jong en oud. 'Klimmen tussen de bomen!' (foto onder en op de home page). Er zijn trajecten voor alle leeftijden uitgezet, zelfs voor kinderen vanaf 3 jaar. Het park heet “Cap Nature”.

Zie www.capnature.eu. Onder 'Horaires' vindt u de preciese openingstijden.

U kunt in dit park nog veel meer activiteiten ondernemen, waaronder paintballen!

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Wanneer u met uw kinderen een  groot pretpark wilt bezoeken, zou u bijvoorbeeld naar 'Walibi Sud-Ouest' kunnen gaan (foto onder), op ongeveer  85 km (90 autominuten) van Vaysse,zie www.walibi.com/sud-ouest/fr-fr 

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Puy-L'Évêque (foto onder) is een gezellige en bijzondere plaats aan en boven de Lot, met huizen uit de 14e en 15e eeuw, een kerk uit die tijd en een boven het stadje uittorenende 'donjon' uit de 12e eeuw.

Vakantiehuis in Frankrijk

Na Rocamadour en Saint-Cirq Lapopie neemt Puy-L'Évêque de 3e plaats in op de lijst met toeristisch meest gewaardeerde plaatsen in de Lot. Vanuit Puy-L'Évêque kunt u met een "Gabare" een tochtje van één of twee uur over de Lot maken (foto onder). De boot wordt tegenwoordig elektrisch aangedreven. Dergelijke boten werden in de 18e eeuw gebruikt voor het transport van o.a. wijnvaten, zout en hout.  

Voor informatie over afvaarten, prijzen (en andere activiteiten op de Lot vanuit Puy-L'Évêque), zie http://gabare-copeyre.com

 

 

Gourdon (foto onder) is na Cahors de tweede 'stad' in deze omgeving. Het is de hoofdstad van de streek, genaamd Bouriane. Gourdon is cirkelvormig gebouwd op en rond een heuvel, de top ervan ligt achter de monumentale kerk (14e eeuw). Op de heuveltop, waar eens een middeleeuws kasteel stond, vindt u nu een oriëntatietafel en een weids uitzicht (links om de kerk heenlopen en daar de trappen op).

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Sarlat (foto onder) ligt op 45 km van Vaysse en hoewel het niet tot het departement Lot hoort, noemen wij het hier toch, omdat Sarlat een echte toeristische trekpleister is. In het hoogseizoen is het er héél druk. Maar wanneer u dat voor een keer juist wel leuk vindt, of een rustiger moment kunt uitkiezen, is het bezichtigen van de stad zeker de moeite waard. Typerend zijn de 15e en 17e eeuwse puntgevels en de prachtige Place de la Liberté, waar regelmatig de markt wordt gehouden. Of de winkelstraten zoals de Rue de la République of Traverse.

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Grottes de Cougnac vindt u 3 km ten noorden van Gourdon. Het gaat hier om druipsteengrotten (foto onder). Maar ze zijn vooral beroemd vanwege de rotstekeningen, die daar 25.000 tot 14.000 jaar vC. zijn aangebracht. Tekeningen van o.a. steenbokken, mammoeten en herten.


Vakantiehuis in Frankrijk

Grotte de Pech-Merle (foto onder; ligt in de buurt van Saint-Cirque-Lapopie, zie hierna) is eveneens beroemd om zijn rotstekeningen. Ze zijn zo'n 25.000 jaar oud en laten o.a. paarden zien (zie foto op home page), handafdrukken, versteende voetafdrukken, een mensenfiguur met speren

in z'n lijf, een berenkop, etc.. 

Vakantiehuis in Frankrijk

Gouffre de Padirac (foto onder) is één van de bekendste en spectaculairste grotten. De ingang bestaat uit een enorm gat in de grond (de 'gouffre' van 75 meter diep en 33 meter breed). Je komt beneden met de trap of de lift. In de grot stroomt een rivier. Je wordt met gondels rond gevaren en stapt uit bij prachtige zalen. Er zijn speciale spelletjes opgezet voor kinderen van 5 tot 12 jaar. In het hoogseizoen kan het er druk zijn. Door kaartjes te reserveren ontloop je de wachtrij voor de kassa (www.gouffre-de-padirac.com)

Vakantiehuis in Frankrijk

Saint-Cirq-Lapopie (foto onder), ligt 50 km van Vaysse. Dit dorp werd in 2012 via tv-zender France 2, door de Fransen zelf gekozen tot 'favoriete dorp van de Fransen' en maakt al jaren deel uit van 'les Plus Beaux Villages de France' (de mooiste dorpen van Frankrijk). Het ligt op de punt van een 80 meter hoge rots, boven de rivier de Lot. U moet buiten (boven) het dorp te parkeren. De autovrije straatjes zijn vaak stijl en smal en omgeven door 13e en 14e eeuwse huizen en vakwerkhuizen uit de 15e - 17e eeuw.

Vakantiehuis in Frankrijk

Veel huizen worden bewoond door kunstschilders en beeldhouwers. U kunt diverse ateliers en expositieruimten bezoeken. Vanaf een hooggelegen  rotsplateau, heeft u een prachtig uitzicht over de Lot en omgeving. 

Beneden ligt aan de Lot een leuk strandje, waar u kunt zwemmen, piknikken, BBQ'en en ook kano's huren.

 

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Een leuke suggestie is wellicht, om u 's morgens met de boot vanaf Cahors naar Saint-Cirq-Lapopie te laten varen. U vertrekt om 09.30 uur uit Cahors en bent er om 18.00 uur terug. Al varende wordt aan boord een lunch geserveerd.

Het is een prachtige tocht over de Lot, langs dorpjes en steile rotsen (foto onder). Aan het eind van de middag vaart u weer terug. De trip (of 'la croisière', zoals de Fransen deze 'cruise' noemen) is prachtig, maar niet goedkoop. De prijs voor deze dagtrip bedraagt in 2020 € 62 voor volwassenen en 

€ 37 voor kinderen (inclusief de lunch)..

Reserveren is noodzakelijk: 05 65 30 16 55  www.bateau-cahors.com

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Château de Bonaguil (foto onder; 8 km vanaf Fumel) is een kasteel uit de 15e/16e eeuw, dat nog volledig in tact is. Het werd dan ook nooit aangevallen! Misschien komt dat ook wel door de vele valstrikken, die heel slim op talloze plaatsen buiten en binnen het kasteel waren ingebouwd. Ook die zijn nog steeds te zien.

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Luzech ligt op de zuid-oever van de Lot tussen uitgestrekte wijngaarden. Het is een oud stadje, waarvan de historie teruggaat tot de Galliërs en de Romeinen. Het ligt als een schiereiland in een lus van de sterk meanderende Lot. U kunt dat mooi zien vanuit de toren, een  'donjon' uit de 12e eeuw, bij het dorp. In de omgeving van Luzech zijn veel wijngaarden. Het nabijgelegen stadje Parnac is het echte centrum voor de Cahorswijn.

Vakantiehuis in Frankrijk

Cayx (ook wel: Caïx; op 20 auto-minuten van ons huis) laat zien dat er ook nog volledig gave en bewoonde kastelen zijn: Chateau Cayx (foto onder). 

Vakantiehuis in Frankrijk

Het oorspronkelijke deel van chateau Cayx dateert uit de middeleeuwen. Het chateau is sinds 1974 in het bezit van de Deense koninklijke familie, die daar nog regelmatig verblijft. Bij het kasteel is een winkel waar niet alleen allerlei souvenirs met het koninklijke wapen er op gekocht kunnen worden, maar ook wijn uit de wijngaarden bij het chateau (foto onder). Prins Henrik van Denemarken had oorspronkelijk de Franse nationaliteit. Hij werd als Henri de Monpezat geboren nabij Bordeaux. Hij overleed in 2018. 

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Crayssac ligt 15 km bij ons huis vandaan (en slechts 5 km van het 'Deense' Château Cayx). Het is wereldberoemd onder liefhebbers van pre-historische dieren, door de vele botten en andere sporen, die daar van de ptérosaurus gevonden zijn (en ook van schildpadden en krokodillen). Een wetenschappelijke publicatie uit 2009 betreft de vondst van 'remsporen', die zijn gevonden van een daar gelande ptérosaurus. De ptérosaurus (afbeelding onder) was familie van de dinosaurus en leefde 20 miljoen jaar geleden. Ptérosaurussen waren vliegende reptielen. De kleinste waren zo groot als een mus. De grootste hadden de afmeting van een modern verkeersvliegtuig! 

Voor een bezoek wordt reservering aanbevolen.

www.tourisme-cahors.fr/pierre-histoire/patrimoine/301363-la-plage-aux-pterosaures

Vakantiehuis in Frankrijk

 

Montcuq een dorpje, dat eens een machtige vesting was. Maar die vesting is in alle gevechten, die er omheen plaatsvonden (Kruistocht van de Katharen, 100-jarige oorlog, godsdienstoorlogen) steeds verder afgebrokkeld. Een donjon staat nog overeind, maar vooral aantrekkelijk zijn de smalle straatjes met karakteristieke huizen en bogen. De markt op zondagochtend wordt in deze straatjes gehouden en is daardoor heel sfeervol (foto onder).

Vakantiehuis in Frankrijk